Apollon: Oraklets gåta

                                                      Apollon: Oraklets gåta 

Författare: Rick Riordan 
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Genre: fantasy, fiction och äventyr

Beskrivning av huvudkaraktären: huvud karaktären är Lester Papadopoulos även känd som självaste Apollon. Han har brunt lockigt hår som Lester och blont hår som Apollon och är i båda formerna blåögd. (Lester) Han är i medellängd och sägs ha typiska tonårsproblem som till exempel acne. Men han har även blivit av med sitt sexpack och ännu mer förkrossande, den mesta av sin kunskap från tusen år tillbaks är försvunnet på grund av att vi människor har en så liten hjärna. Och allt detta hände på grund av hans farsa Zeus.

I början av boken är han arrogant/dryg, krävande, självisk och tar alltid sig själv förre andra genom att förvänta sig att de ska strunta i sina egna problem för att hjälpa honom och att alltid skylla sina misstag på andra som har lett till svåra konsekvenser.
Men genom sina misstag och i sinom tid så  mjuknar han och börjar vissa mer medkänsla, omtänksamhet som leder till att han gör saker som han aldrig hade gjort i början och ännu mindre som Apollon.


Handling: Att börja din dag med att ramla ner från himlen, ner i en sopcontainer och inse att de är dödlig (människa) vid namn Lester Papadopoulos med dålig hy och inget sexpack längre är inte en så värst bra början. Men att sedan bli förödmjukad genom att bli slagen och nästan rånad av ett par män så att man lämnas med en blodig tröja är ännu värre. Sedan vissas det att man har räddats av en liten flicka vid kanske 12 års åldern som visar sig vara vid namnet Meg är... ja ni fattar vad jag menar. Det är det som händer med guden Apollon när hans pappa Zeus blir sur på honom och ger honom en bestraffning som går ut på att han ska få en mästare som Apollon ska lydda i vem (Zeus) vet hur länge. Och det värkar inte som han har fått nån riktigt bra start på det hela det är därför Apollons ända fråga är hur mycket smärta måste man stå ut med som människa? Hur klarar ni er?

När: det exakta årtalet vet jag inte riktigt och jag har ingen lust att kolla upp det men det utspelar sig på 2000-talet så att du får en liten glimt om hur det kan vara och inte tänker dig att det utspelar sig på 1500-talet som det mycket väll också skulle kunna göra.
Var: hela historian utspelar sig i halv-blods lägret som ligger lite utanför New York och så utspelar det sig lite i New York. Ifall du inte viste så är New York en stad i USA.

Favoritkaraktär: Min favorit karaktär i den här serien är nog Percy Jackson men eftersom att han (spoiler! fortsätt läsa spoiler-fritt vid stjärnorna)
faktiskt inte är med så mycket och för att han nästan alltid har dominerat platsen som favo karaktär hos mig så skulle jag nog ta Will Solace.

***
Will är sonen till Apollon och är för stunden ihop med Nico di Angelo son av Hades. Will är 15 år och har blont, raggigt hår och blåa ögon. Han sägs ha en atletiskt kropps byggnad, man skulle kunna säga att han är väldigt lik Apollon.

Will är en omtänksam person och är redo att hjälpa sina vänner. Han är en helare på halv-blods lägret som är en av hans bästa egenskaper som han har fått från sin pappa. En annan sak som han kan göra är att vissla en skarp vissel-liknande ljud som kan slå till  och förvirra motståndarna ett tag. Jag hade inte den blekaste aning om vad det kallades men jag har kollat upp det (för att då hade jag lust att kolla upp det) och det heter audiokinesis.

Betyg: jag skulle ge den här boken 4/5 stjärnor för att den är bra men den kommer aldrig att slå Percy Jackson eller Olympens hjältar. Men den är ändå väldigt bra skriven och man blir verkligen ett med boken och dess karaktärer. Man lär sig också precis som i de andra serierna om Grekisk mytologi// Hermione











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Recension av Percy Jackson: Född till hjälte.

Recension av Olympens hjältar: Den fängslade guden

Recension av Comedy Queen